Iš keturių centro ir dešinės politinių pakraipų partijų suburtos Permainų koalicijos plane numatyta, jog 2009 metais 2 mlrd. litų bus surinkta papildomų pajamų į biudžetą, o dar 2 mlrd. litų sutaupyta mažinant valdininkijos išlaidas, atsisakant lengvatų. Dar apie 1,3 mlrd. litų planuojama gauti pardavus "Mažeikių naftos" akcijas bei sumažinus įmokos dalį į privačius pensijų fondus.

Būsimoji koalicijos Vyriausybė kitais metais ketina parduoti likusį 9,98 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą, už kurį gautų apie 764 mln. litų.

Koalicijos partneriai sutarė tris svarbiausius mokesčius - gyventojų pajamų, pelno, pridėtinės vertės mokesčius (PVM) - suvienodinti iki 20 proc.

15 proc. mokestis, kuriuo dabar apmokestinami autoriniai atlyginimai, būtų panaikintas, o pagal autorines sutartis dirbančių asmenų pajamos bus apmokestinamos irgi 20 proc. tarifu.

Šiuo metu gyventojų pajamų mokestis yra 24 proc., pelno mokestis - 15 proc., pridėtinės vertės mokesčio tarifas - 18 procentų.

Kuro akcizas bus padidintas iki Europos Sąjungoje nustatytų minimalių ribų, akcizas suskystintoms dujoms - ne mažiau kaip dvigubai, bus didinamas ir akcizas alkoholiui.

Didės naftos ir dujų išteklių mokestis, naikinant jo lengvatas, bei azartinių lošimų mokestis, įvedant jo elementą nuo bendrųjų lošimo pajamų. Taip pat bus peržiūrėti mokesčiai už valstybinius gamtos išteklius.

Dividendai bus apmokestinami tuo pačiu tarifu, kaip ir dabar - 15 proc.

"Sodros" įmoką, kuri dabar siekia 5,5 proc. darbuotojo darbo užmokesčio, antros pakopos privatiems pensijų fondams bus sumažinta 2,5 procentinio punkto iki 3 procentų.

Bus naikinamos visos dabar galiojančios PVM lengvatos, išskyrus už šilumos energiją. Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas už šildymą galios tik šį sezoną, o nuo kitų metų rudens bus naikinamas.

Keisis gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinamo minimumo apskaičiavimo tvarka - tiems, kurių pajamos sieks ne daugiau kaip 700 litų, tai yra neviršys dviejų valstybės remiamų pajamų dydžių, neapmokestinamosios pajamos didėtų 100 litų iki 420 litų.

Žmonių, kurių pajamos sieks tris valstybės remiamų pajamų dydžius - 1050 litų, neapmokestinamasis minimumas bus didinamas 50 litų iki 370 litų.

Daugiau negu tris valstybės remiamų pajamų dydžius sieksiantį darbo užmokestį gausiantiems asmenims pajamų mokesčiu bus apmokestinamos jų visos gaunamos pajamos.

Dabar neapmokestinamasis minimumas yra 320 litų, jis taikomas visiems šalies gyventojams, nepriklausomai nuo jų darbo užmokesčio.

Nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos valstybės remiamų pajamų dydis - 350 litų.

Taip pat mažiau išmokų iš biudžeto gaus tie gyventojai, kurie gaus didelį darbo užmokestį.

Nemokamas maitinimas bus skiriamas ikimokyklinukams ir pradinukams, gyventiems šeimose, kurių pajamos vienam šeimos nariui neviršys 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio - 525 litų.

"Vaiko pinigai" bus mokami visoms šeimoms, nepaisant to, kokios bus jos pajamos, auginančioms vaikus iki trejų metų, o vyresniems tik tada, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui bus ne daugiau kaip trys valstybės remiamų pajamų dydžiai - 1050 litų.

Kūdikio auginimo išmokų skyrimo tvarka nebus keičiama - motinos arba tėvai, esantys vaiko priežiūros atostogose, nepriklausomai nuo jų pajamų dydžio, už pirmus vaiko priežiūros namuose metus gaus 100 proc. buvusios algos dydžio išmoką, už antrus - 85 procentų.

Verslo liudijimus ateityje galės gauti tik amatininkai, o visi kiti dabartiniai "patentininkai" turės kurti individualias ar kitokio tipo įmones, o joms, kad įsilietų į rinką, bus tam tikrą laiką teikiamos mokestinės lengvatos - pirmus metus nereikėtų mokėti 80 proc. mokesčių, antrus metus - 50 proc., trečiaisiais - 30 proc. Vėliau teks mokėti visus mokesčius.

Tariantis su Europos Komisija bei kitomis tarptautinėmis ir šalies finansų institucijomis ne vėliau kaip 2009 metų pirmą ketvirtį bus parengtas finansinių priemonių planas, kuris palengvintų verslui galimybes gauti verslo išlaikymui ir jo plėtrai reikalingų kreditinių išteklių.

Pelno mokesčio lengvatos bus taikomos tik įmonėms, investuojančioms į darbo našumą didinantį technologinį atsinaujinimą - bus leidžiama per pusę sumažinti apmokestinamąjį pelną, kuris bus investuojamas į investicijas.

Bus supaprastintos projektų, parengtų siekiant gauti Europos Sąjungos (ES) finansinę paramą, vertinimo procedūros.

Taip pat siūloma liberalizuoti reikalavimus dėl nuosavų lėšų sumos, investuojamos į ES remiamus projektus, - ją siūloma sumažinti 10-20 procentinių punktų.

Minimaliojo darbo užmokesčio dydžių, socialinės apsaugos išmokų ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio indeksavimo įstatymas bus atšauktas ir bus parengta tikslinė krizės pasekmių sušvelninimo tvarka, kuri galios tik labiausiai pažeidžiamiems visuomenės sluoksniams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją